Geschiedenis en ontstaan

Philippus Lindeman

Een belangrijke man in het ontstaan van onze gemeente was:

Lindeman, Philippus

(Stadskanaal 1834 -Emmen 1919) Veenarbeider, later veenbaas en evangelist. Geboren in een arbeidersgezin te Stadskanaal. Hij liet zich dopen in 1858 in open water te Gasselternijveen. In 1860 vertrok hij naar het Valtherveen, in 1861 naar de Munnekedijk aan de Weerdingermond. Daar startte hij bijbellezingen en een zondagsschool in een schuur achter zijn woning. In de donkere herfst- en wintermaanden trok hij te voet langs smalle en glibberige veenpaden, om de mensen in hun plaggenhutten te bezoeken. In 1875 werd een kerkje gebouwd.
Na een conflict binnen zijn gemeente o.a. over de verplichting tot geheelonthouding van sterke drank, trok Lindeman naar Nieuw-Weerdinge. Daar stichtte hij in 1893 een Baptisten Gemeente, die vergaderde in een lokaaltje naast zijn huis. Na de schorsing van een ouderling wegens ontuchtige wandel nam het kerkbezoek sterk af. Lindeman trok zich dit zo aan, dat hij het lokaal verkocht aan de evangelist J. Mulder, die een ‘vrije broedergemeente’ stichtte, die maar kort bestond. Lindeman verhuisde opnieuw, nog verder de Mond in, het veen achterna.
In 1906 bouwde hij voor de derde maal voor eigen rekening een kerk, waarin hij tot op hoge leeftijd geregeld als voorganger optrad. In 1914 verenigde zich de nog steeds door hem geleide groep met de officiële Baptisten Gemeente. Tegenover de huidige Baptistenkerk aan het Gedempte Achterdiep ligt de Lindemanstraat, waarmee de veenkoloniale pionier wordt geëerd. Bron: Encyclopedie Drenthe Online

De belangrijkste feiten en gebeurtenissen uit de geschiedenis van onze gemeente: